14 Fungsi VLC Player Yang Mungkin Korang Tidak Tahu

Ditulis oleh

VLC Player adalah media player open source digolongkan sebagai yang terbaik di antara ribuan pemain media yang di keluar. Sebagai amatur, ia hanya tampil sebagai sebuah “Media Player” tapi faktanya adalah, ia bekemampuan dengan pelbagai fungsi, seperti rakaman, dan pilihan streaming. Apa yang membuatnya menonjol adalah ringkas & mudah IDE, menyokong pelbagai format fail dan banyak lagi.
Mari kita lihat pada ciri-ciri yang mungkin kita tidak tahu.

VLC mempunyai banyak kesan video aesthetic, di antaranya merangkumi; Image adjustment, Transformation, Video cropping, Geometrical view & magnification, Video rotation, Color fun, dan Image modification. Korang boleh mengakses ciri video melalui Extended Setting dari Menu VLC.Disitu akan muncul ciri beberapa fungsi dalam pelbagai tab.

1. Basic Image Adjustments


VLC mempunyai pilihan penyesuaian gambar. Di bawah tab Basic, korang boleh bermain-main dengan penyesuaian berbagai warna; Hue, Contrast, Brightness, Gamma, dll. Pada menyesuaikan warna, korang boleh melihat perubahan secara realtime.

2. Video Sharpness effect


Selain pilihan penyesuaian gambar asas, ada ciri lain akan membiarkan korang menyesuaikan ketajaman video. Di bawah tab Basic, mengaktifkan Sharpen option dan menyesuaikan kawalan sigma seperti yang diperlukan. Ini akan menunjukkan perubahan secara realtime sehingga korang akan dapat menyesuaikan ketajaman sesuai.

3. Transformasi ke sudut yang berbeza


Pilihan Transform membolehkan anda untuk memainkan video dengan beberapa darjah. Mengaktifkan pilihan Transform akan mengaktifkan ciri putaran video. Ia menawarkan putaran di 90,180, dan 270 darjah. Ini berfungsi jika korang mempunyai video yang dirakam melalui kamera dalam sudut yang berbeza

4. Pembesaran Video/ Zoom in & out


Ciri lain yang menarik adalah pembesaran Video. Di bawah tab Geometri, aktifkan enable Magnification/Zoom, dan korang boleh melakukan zoom in atau out pada video. Ia akan memaparkan tetingkap kecil di sudut kiri atas dengan kawalan pembesaran utama. Untuk melihat bahagian video yang dikehendaki, pindahkan skrin persegi pada tetingkap kecil tersebut.

5. Putaran Video


Dengan ciri-ciri putaran yang sangat baik, korang boleh memainkan video dalam arah mana-mana. Aktifkan pilihan Putaran, dan putarkan melalui kawalan dalam lingkaran.

6. Puzzle Game



Apabila korang menekan pilihan Puzzle Game, video akan menjadi potongan-potongan video yang mengelirukan. Masukkan jumlah lajur dan baris untuk menentukan bilangan puzzle yang korang mahu.

Di bawah Color fun tab, korang boleh bermain-main dengan warna, tetapi ia tidak memaparkan pilihan warna. Korang perlu menulis kod warna untuk dimasukkan ke dalam video.Selain itu, melalui Color Extraction option, korang boleh memasukkan kod warna tertentu untuk dipaparkan dari video.

7. Panoramic view (Optimal untuk Muti-Screen)

Vout /Overlay mempunyai ciri lain yang luar biasa, sehingga membolehkan video dibahagikan kepada beberapa tetingkap desktop.Di sebelah kiri, teks membolehkan Tambah pilihan akan menambahkan teks di setiap tetingkap.

8. Menambah imej/Logo


Overlay pilihan logo membolehkan korang dengan mudah memasukkan logo (PNG / format JPG) dalam video sebagai watermark. Untuk mengaktifkan ciri ini, di bawah tab imej, masukkan lokasi gambar di mana iia berada, tetapkan transparansi dan kedudukan logo tersebut. Pentingnya ciri ini adalah korang boleh menambah logo syarikat semasa memberikan persembahan video untuk syarikat korang.

9. Synchronization


Ia berfungsi untuk menetapkan subtitle atau pun video yang lambat.

10. Merakam Webcam Video


Merakam video dari webcam VLC adalah fungsi yang berlainan jika dibandingkan dengan media player lain. Secara automatik menyenaraikan senarai device yang dipasang pada sistem komputer korang. Untuk merakam video dari Webcam, di bawah menu Media, klik Capture Device. Dari Video device name, pilih webcam device dan klik Play. Ini akan mengaktifkan webcam, dan korang boleh mula merakam video secara langsung.

11. Media Bookmarking


VLC membolehkan pengguna untuk menandakan fail media, tidak kira dari local media, ataupun streaming. Korang boleh menandakan fail media dan memainkannya bila korang nak.

12. Advance Open File


Ciri Advance Open File ini membolehkan korang untuk membuka fail video bersama-sama dengan fail audio berasingan (jika ada).

13. Snapshots (Menyokong formatPNG, JPG)


VLC membolehkan korang mengambil snapshot video. Dengan hanya menekan kekunci capture ia akan menukarkan frame video itu kepada gambar. Jadi korang bolehla gunakan snapshot ini untuk berkongsi kualiti video yang korang dapat pada laman muatturun muvie.

14. Customize Interface


Ada begitu banyak ciri-ciri & fungsi VLC yang membuatnya berbeza dari media player lain, antara ciri-ciri tersebut, salah satu adalah ciri customize interface. Di bawah menu View, anda akan menemui Customize Interface. Ia membolehkan korang untuk; menukar menu, butang, menambah / memadam butang, menukar susun atur menu, dan mengubah kedudukan kawalan.

Bagi sesiapa yang mahu mencuba VLC Player. Boleh la dapatkan pada link dibawah…

Muat-turun VLC Player

Komen

  • Der kasi lah link sekali untuk download hehe
    Adakah ko maksudkan kita boleh edit video itu?
    dan letak link blog kita contohnya untuk upload di youtube dan lain?
    Betul tak apa aku katakan ni?
    .-= nizam6281´s last blog ..KALAU TAKDE SIXTH SENSE, JANGAN BERLAGAK MACAM ADA =-.

    nizam6281 May 28, 2010 5:50 pm Reply
  • wah cm tu rupanya, baru ku tahu..huhu tp aku xnk guna kot bnda ni..

    x-po May 28, 2010 9:02 pm Reply
    • Aku pun tak tau gak sebenarnya.. masa buat entri nie baru tau…

      Mr Piratz May 28, 2010 10:05 pm Reply
  • Style la VLC ni.. tak tau plak aku haha…
    .-= Syafrizal´s last blog ..Tingkatkan backlink dengan DoFollow =-.

    Syafrizal May 29, 2010 11:19 am Reply
  • la..da dua taun aku pakai baru tau…igtkan mcm MPC je..tp lg best pakai bende alah ni dr MPC..sebab siap ada equaliser…
    .-= fitrijohari´s last blog ..Award Dan Tag Sudah Mari! =-.

    fitrijohari May 29, 2010 11:34 pm Reply
    • Aku sampai sekarang pakai gom jerk.. MPC aku install plugin jerk

      Mr Piratz May 30, 2010 11:58 am Reply
  • aku penah pakai VLC dulu.. memang bleh custom ikut suke kita.. best! tp aku guna player just utk tengok movie je.. yg function2 lain tu jarang pakai.. kadang2 malas nak setting bende2 tu sume..

    skin utk VLC banyak gak yg cantik2.. bleh berdarah idong tengok skin2 die.. :bloody:
    .-= Anarm´s last blog ..Kenapa manusia suka menzalimi haiwan? =-.

    Anarm May 30, 2010 3:14 am Reply
  • salam..mcm mana nk bg vlc ulang balik lagu2 ble semua lagu dlm playlist dh habis…mcm repeat playlist….

    ahmad May 30, 2010 11:29 am Reply
  • ohh.. begitu ke.. byk jugak ea.. ingatkn just suke2 je nk tgk muvi.. hek3
    .-= zither´s last blog ..Debaran Kekasih Ke-100 =-.

    zither May 31, 2010 5:15 pm Reply
  • yah.. baru tahu kalau VLC punya menu snapshot, terima kasih banyak infonya.

    evran Jul 27, 2010 4:19 pm Reply
  • Hahaha.. aku pernah guna dulu.. tp lepas tu.. aku buang semula.. Sebab masa tu. VLC x support format video yang pelik2 lagi.. hahahah… pelik2 apa? aku pun tak ingat apa format video tu… hohoho..

    Ayie Sep 29, 2010 10:24 pm Reply
  • makasih gan infonya ane ijin share di blog ane … makasih

    Moh Fiki Fachrezy Nov 27, 2014 7:19 am Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *