Download Movie/Lain-lain Dengan uTorrent

Ditulis oleh

µTorrent adalah antara aplikasi memuat turun file yang bersaiz besar dengan pantas dan efektif. Mungkin memuat turun menggunakan cara ini tidak digemari oleh segelintir kaki download, tapi cara ini mempunyai sebilangan besar penggunanya. Secara mudahnya, µTorrent ini menggunakan konsep peer to peer iaitu sambil korang memuat turun, korang juga akan menguploadnya kepada orang lain. Personally, aku lebih suka memuat turun file dengan cara ini kerana ia lebih menjimatkan masa aku dari menggunakan cara direct download. Ini kerana, aku tidak perlu menunggu counter habis dan sesetengah laman web boleh memuat turun 1 file dalam jangka masa yang sama.

Dapatkan µTorrent

Download

http://img827.imageshack.us/img827/9788/sharebar.jpg

Sesetengah Torrent Tracker Tidak Menyokong µTorrent version 2 .

Keperluan Sistem

  • Windows NT/2000, XP, 2003, Vista, 7, Wine
  • 32-bit and 64-bit editions of Windows supported

Langkah Memuat Turun File

1. Download file .torrent di laman web torrent. Jika kurang pasti, boleh refer entri ini. Laman Muat Turun Torrent

2. Sebagai contoh aku ingin memuat turun movie Predator. Double Klik pada file tersebut dan akan keluar popup seperti gambar dibawah di µTorrent. Klik OK

3. Dah setel. Tunggu la movie tu siap didownload. Speed bergantung pada connection internet korang.

Pastikan sambungan internet korang membenarkan p2p dilakukan. Selalunya ia akan diblock pada sambungan internet yang dibekalkan oleh pihak universiti/college.

Sesetengah laman web torrent, ia memerlukan korang seeding/upload dalam kuantiti/ratio yang tertentu untuk memuat turun file torrent yang lain. Selalunya, cara ini digunakan di private tracker.

Bagi mereka yang tidak menggemari cara ini & memilih untuk memuat turun melalui aplikasi Download Manager/Direct Download, boleh la korang merujuk entri “Laman Muat Turun Pilihan Piratz“. Kepada mereka yang ingin memuat turun drama atau movie, pastikan korang mengetahui kualiti video tersebut melalui nama file tersebut.

Aku menggunakan P1W1max. Bagi aku antara wireless broadband P1W1max la paling sesuai untuk memuat turun movie yang bersaiz besar. Celcom dan Maxis, terlalu rendah bandwidthnya. Tapi, kalau pakai Streamyx lagi la best kan. Streamyx tau, bukan Unifi.

Komen

  • Pingback: IMCurtain.com

  • Ohh macam ini rupanya Toorent
    Tapi lebih suka direct download :)

    nizam6281 Sep 25, 2010 9:59 pm Reply
    • abes ko nak bentuk camne gik.. camnila.. tak suka direct download.. sebab kalau dibuat part2 kena download satu2…

      Mr Piratz Sep 25, 2010 10:04 pm Reply
  • piratz.. buat tutorial bukak port untuk torrent ni.. lagi laju…

    mrnamie Sep 25, 2010 10:49 pm Reply
    • aku tak pernah try lak benda alah tue.. hehe

      Mr Piratz Sep 25, 2010 11:08 pm Reply
      • ha ah leech laju sikit bila download..
        pakai torrent satu je ak tak suka..
        lembab la…=)

        syahrilhafiz Sep 28, 2010 4:47 pm Reply
        • sebab tu aku suke pakai private tracker… walaupun 1 seeder jerk tapi laju gak.. sampai 150kbps..

          Mr Piratz Sep 28, 2010 5:36 pm Reply
  • wohoooo
    dah cuba di mac
    xjadi
    waaa

    joegrimjow Sep 26, 2010 4:07 am Reply
    • dah pakai yang mac punye installer ke?
      ko download pe?

      Mr Piratz Sep 26, 2010 4:09 am Reply
  • agak2 antare µTorrent dengan BitComet mane lagi mantop?.. sbb dari dulu asyik gune BitComet je… kalau µTorrent lg mantop baru nk install.. heheee :laugh:

    Fareast Sep 26, 2010 10:27 am Reply
  • nice info bro.. tapi untuk torrent file aku lebih prefer pakai torrentflux punye server. cepat jer. kalau file torrent nak kene berejam atau berhari. kalau pakai torrentflux, mungkin dalam sejam 2 jer.. anyway… thanks for sharing the info.

    Kreuger Sep 26, 2010 11:31 am Reply
    • aku pun pakai seedbox gak.. tapi rtorrent la.. space 150GB + 1GBps Speed, Unmetered bandwidth, unlimited dwnld & upload. :confused:

      Mr Piratz Sep 26, 2010 10:33 pm Reply
  • Hahaha aku pun lebih suka download pakai torrent berbanding direct download

    oh belog Sep 26, 2010 1:32 pm Reply
    • huhu.. sebab tak payah susah2 kan..

      Mr Piratz Sep 28, 2010 5:34 pm Reply
  • setakat ni uTorrent tak mengecewakan

    Mus Sep 29, 2010 7:34 pm Reply
  • utk file yg gabar besar aku mmg lagi prefer torrent.. paling besar aku pnah try 30gig++ complete episod anime.. sebulan lebih gak la aku on torrent tu.. hohoho

    topo Oct 2, 2010 4:51 pm Reply
    • nie mesti cite chuck ko download kan? :smile:

      Mr Piratz Oct 2, 2010 10:13 pm Reply
  • Kalau untuk Mac OS X lak, uTorrent client lah yang paling okay kot setakat ni..huhu :wink:

    acaPAWN7 Nov 24, 2010 8:09 pm Reply
    • transmission tak try? eh.. ko benda alah tu linux punye ea

      Mr Piratz Nov 25, 2010 12:14 am Reply
      • Aku dah try Transmission, tapi aku suka lagi interface uTorrent.. Ni Bitcomet nye pasal la, asal takde version untuk Mac, huhu.. :cry:

        acaPAWN7 Nov 25, 2010 10:12 pm Reply
        • best ke bitcomet… banyak private tracker tak support

          Mr Piratz Nov 25, 2010 10:24 pm Reply
  • Salam, maaf saya ni tak pro sangat tp boleh tau tak mcm nak speed up kat download dgn u torrent ni? Biasa ambil masa 2 hari juga tu. kadang ada yg seminggu pun boleh.

    Macam mana nak pastikan sambungan internet membenarkan p2p dilakukan?

    Fah Dec 10, 2010 12:09 pm Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *