Laman Blog Aggregator Malaysia

Ditulis oleh

Hi. Salam Maal Hijrah. Kali ni aku nak review sikit tentang beberapa laman blog aggregator yang wujud dan dimiliki oleh warganegara Malaysia. Jika korang masih ragu-ragu mengenai blog aggregator, ia adalah satu laman yang menghimpunkan pelbagai entri dari blog lain secara automatik atau manual. Mungkin jika disebut blog aggregator korang sukar untuk memahami, tapi bila disebut laman web ping blog korang tahu. Tak kisahla apa term yang korang nak guna, ia adalah benda yang sama. Oh ya. Sesetengah laman blog aggregator mengesan kemaskini terbaru dari sesebuah blog melalui feed/rss. Ada juga yang memerlukan korang memasukkannya secara manual.

Jadi, dibawah adalah beberapa laman blog aggregator yang aku pernah cuba. Mungkin ini kali pertama korang mengetahui mengenainya atau mungkin korang telah menggunakannya.

1. GengBlogger


Laman blog aggregator GengBlogger ini dibina oleh Saudara Kong dan dibuka secara rasminya pada 1 Disember 2009. Laman ini menerima banyak penambahan ahli setiap bulan. Kini telah mempunyai lebih 11 ribu blogger yang berdaftar. Walaupun beberapa bulan dahulu, ia diserang malware, kini GengBlogger telah bebas dari ancaman tersebut. Baru-baru ini, GB banyak mengeluarkan fungsi-fungsi baru pada lamannya; Widget Pelawat, Bar Sosial dan Statistik. Laman blog ini adalah antara laman aggregator yang popular di Malaysia kerana cara untuk menghantar/memasukkan entri didalam laman tersebut begitu mudah.

Pergi ke GengBlogger.Com

Selain GengBlogger, Kong juga ade membina laman aggregator yang mempunyai fungsi yang sama.

Dulu aku ada saje-saje design T-Shirt GengBlogger. Plan nak print. Tapi tunggu dulu ar. Eceli, aku dah pernah jumpa pemilik GB ini.

2. KakiKomplen Malaya


Ini bukanlah tempat dikhaskan untuk kaki komplen sahaja. Ia juga salah satu laman aggregator hasil dari usaha Azman Ishak. Untuk pengetahuan korang, laman aggregator ini berplatformkan WordPress. Antara yang menariknya dilaman aggregator ini, segala entri yang dimasukkan disitu akan disiarkan secara automatik di laman twitter oleh twitter handle KakiKomplen. Dan kini di KakiKomplen membenarkan penggunanya memasukkan entri secara manual.

Pergi ke KakiKomplen.Com

3. Blog Aggregator Berplatformkan Pligg


Ada 2 laman blog aggregator yang aku jumpa menggunakan Pligg. Pligg adalah satu source yang membenarkan korang membina laman aggregator. Tetapi, untuk membuatkan ianya boleh menghantar post/entri secara automatik ia memerlukan korang membeli modules tersebut. Aku pernah membina laman aggregator menggunakan pligg, tetapi ia hanyalah sebagai percubaan sahaja.

Pergi ke MyEBuzz.Net

Pergi ke IMCurtain.Com

Dulu ade 3, termasuk Jombuzz. Tetapi aku tengok dah tutup jerk site tue. Still tak boleh access..

4. FeedMalaya

Feedmalaya nie dari dulu aku suka bukak. Dulu ade entri aku kat situ, skarang camne tah boleh takde dah kalau aku update blog. Lantak la. Laman nie dibuat okeh Crynobone dan juga Bat. Antara blog aggregator yang terawal jugak la. Aku tercari-cari gak camne nak register blog aku semula kat sini. Tapi tak jumpa plak. So, nanti kalau aku dah tau camne nak register, aku bagitau korang. Wat masa ni aku just review dulu FeedMalaya nih ye.

Pergi ke FeedMalaya.Com

Aman.MY cakap Source code FeedMalaya nie akan dibuka ke umum bawah lesen GPL. Nak try ar nanti.

5. Blogged.MY

Laman Blogged.MY nie aku baru jumpa dalam kira-kira 2-3 bulan lepas. Macam mane boleh terjumpa pun aku tak tau. Menarik gak site ni. Nak Ping entri pun mudah, macam kat GengBlogger. So, apa lagi.. Jom terjah la..

Pergi ke Blogged.MY

6. Innit Nuffnang

Laman Aggregator nie kepunyaan Nuffnang. Untuk menggunakannya korang perlulah mempunyai akaun di Nuffnang dan mempunyai status Gelihati (Glitterati). Aku tak suka layout baru innit ni, dulu pun sama gak. Dah la berat. Haha.

Pergi ke Innit Nuffnang

Agaknya bila la NoktahHitam nak bangunkan semula Negaraku.Net. Rindu Weyh..

Aku berharap, dengan entri ini korang tidak lagi spam profile Facebook aku & Fan Page blog ini. Kalau berulang, korang akan diban serta-merta. Korang tak perlula add aku di Facebook kerana aku tidak akan approve orang yang aku tidak kenal. Profile tersebut untuk rakan sekolah dan kenalan rapat sahaja. Muktamad. Sekian~

Komen

  • menarik. ada dua tiga lagi blog aggregator malaysia nie, digg.com.my pun hang tak masukkan. ahaks. anyway, gerun baca amaran kat penghujung entri. haha~

    aman Dec 7, 2010 5:40 pm Reply
    • haha.. hang tak habaq.. ape lagi aku blom letak? bak mai.. aku nak tambah gik..

      p/s : digg.com.my tue ade error jerk kat sidebar. tak perlu ar review.. haha

      Mr Piratz Dec 7, 2010 5:49 pm Reply
  • huhu..tq bro for nice review

    kong Dec 7, 2010 5:41 pm Reply
  • Pingback: myebuzz.net

  • Pingback: IMCurtain.com

  • dah tau camtu. jgnla letak link profile ko kat sini.. haish~

    paeh Dec 7, 2010 5:53 pm Reply
    • senang nak tau sape yang akan kena ban.. hahaha.. aku ban ko kang.. hahaha

      Mr Piratz Dec 7, 2010 5:54 pm Reply
  • uish…
    takotnyer bc ayat2 terakhir tuh…
    haha…

    nice review…
    thks for sharing…

    lylaROCKprincess Dec 7, 2010 5:54 pm Reply
    • tak perlu takut kalau tak buat.. :P

      Mr Piratz Dec 7, 2010 6:00 pm Reply
  • Masih baru dalam dunia blog dan masih cuba memahami…

    akakcomey Dec 7, 2010 6:01 pm Reply
  • Pingback: Tweets that mention Laman Blog Aggregator Malaysia | MrPiratz[dot]Com -- Topsy.com

  • topsy, ping.sg apa tu tak letak pun..haha
    kemas dah ni

    syahrilhafiz Dec 7, 2010 6:21 pm Reply
    • tue laman blog aggregator malaysia ke? cam tak jerk…

      Mr Piratz Dec 7, 2010 7:58 pm Reply
  • negaraku .net , tringat 2-3 tahun lepas..

    p/s : amboi mrahnay abg piratz hehe

    Scromix Dec 7, 2010 8:18 pm Reply
  • rajin hang buat list ye bro? tahniah. psstt… dah register ke kat maxis10? harap kali ni hang terpilih la ye. owh.. satu lagi.. terima kasih masukkan kaikomplen dalam tu. :D

    Kreuger Dec 7, 2010 9:25 pm Reply
    • aku menang suke benda2 camni.. lagi2 bila buat tutorial.. cuma bila nak upload gambar satu2 tue jerk pemalas skit..

      p/s : maxis10? dah apply dari iphone4 lagi…

      Mr Piratz Dec 7, 2010 9:47 pm Reply
  • oh, ada banyak rupanya laman web utk ping blog, erk~ yg saya biasa guna cuma Gengblogger, Innit Nuffnang, dan I’mCurtain sahaja~ :hippie:

    Akuro San Dec 7, 2010 9:29 pm Reply
    • banyak.. cuma rajin atau tak jerk.. aku pun ping bkan suma.. pagi site ni, petang site lain plak.. hehe…

      Mr Piratz Dec 7, 2010 9:49 pm Reply
  • Takut ohh piratz bagi amaran camtu.. pls jangan ban org -___-“

    bubbles182 Dec 7, 2010 10:16 pm Reply
    • hehe.. takkan la nak ban bubbles.. takde maknanye..

      Mr Piratz Dec 7, 2010 10:21 pm Reply
  • Gengblogger juga yang terbaik…

    Pejuang Kesenian Extreme Dec 8, 2010 4:38 am Reply
  • ohhh negeri2 bloggers tu dari owner yang sama…baru tau…
    nak cuba kakikomplen malaya la pulak..

    thanks for sharing

    Noridah Dec 8, 2010 8:49 am Reply
  • Banyak juga komuniti blog Malaysia yang boleh join. Thanks bor kerana share info ini. Kalau pakai cari pakai Google asyik terbabas jer :-)

    akubiomed Dec 8, 2010 1:19 pm Reply
  • nice n3..
    oooh ye..sory la add fb bro..haha

    naem Dec 8, 2010 6:00 pm Reply
  • Gengblogger, IMcurtain & MyEbuzz menjadi pilihan hati.. hehee
    :wacky:

    Fareast Dec 8, 2010 7:15 pm Reply
  • aku suka web gengblogger sebab mudah nk ping… web gengblogger ini guna source ape? wordpress? joomla?

    Taufik Mansor Dec 8, 2010 8:30 pm Reply
    • Gengblogger adalah buatan sendiri.. bukan joomla atau wordpress..

      Mr Piratz Dec 9, 2010 4:20 am Reply
  • Aku slalu layan kat Innit Nuffnang tu, website lain x pi lg.. byk sgt dowh.. kusut kpala aku nnt..

    ZoOL Dec 8, 2010 11:59 pm Reply
  • wah! tq bro kasi link blog aggregator tu

    DausFrenzyFM Dec 9, 2010 1:01 am Reply
  • Thanks for sharing..
    Pojie share ngn kawan2 gak ek :)

    Pojiepooh Abdullah Dec 11, 2010 6:44 pm Reply
  • semuanya aku pernah try..masing2 ada kelebihan :vampire:

    aizuddin Dec 12, 2010 3:49 pm Reply
  • banyak sungguh kenangan manis di geng blogger wahaha

    mijae Dec 16, 2010 1:34 am Reply
  • rupanye banyak website ping dari malaysia..baru tahu..hee..thanks bro

    fendidahada Dec 25, 2010 7:44 pm Reply
  • hoho..terima kasih piratz. memang tengah mencari2 aggregator malaysia ni

    Amirez Jan 17, 2011 7:56 am Reply
  • terima kasih untuk daftarnya, saya jadi tahu blog aggregator malaysia, kalau di indonesia yang paling terkenal adalah

    lintasberita.com
    infogue.com
    blog-indonesia.com
    :grin:

    r10 Jan 20, 2011 12:59 pm Reply
    • TQ atas maklumat yang diberi,…

      Mr Piratz Jan 20, 2011 9:19 pm Reply
  • info yang bagus. Boleh cuba jugak ni. :cool:

    titan Jan 20, 2011 1:20 pm Reply
  • Nak tambah satu lagi, projectPPS

    xhanafix Jan 28, 2011 12:35 am Reply
  • bagus info yg dbrikan..

    hsanah Sep 16, 2011 7:12 pm Reply
  • Ada lagi.. | Busuk.org | Cara guna pun mudah… :angel:

    TontonTV Dec 2, 2011 2:39 pm Reply
  • terima kasih atas perkongsian

    PENDAPAT PENTING
    suaraserak.blogspot.com
    Serak Itu Suatu Abstrak, Nampak Nyata, Boleh Dirasa, Kedengaran Ada, Tapi Fizikalnya Tiada. Arena perkongsian ilmu dan budi, perundangan, santai dan sukan.

    daimpressive Dec 24, 2011 8:24 pm Reply
  • Hi Mrpiratz.com
    greeting from Indonesia.
    :grin:

    Indonesia Music Entertainment Jan 12, 2012 2:49 am Reply
  • ohbelog.com

    ping kat sini… traffic naik mencanak… :emo:

    che-armad Jan 15, 2012 9:59 pm Reply
    • oh belog,x best. banyak submission x approve padahal dan buat editing

      Umai_rong Jul 5, 2012 1:18 pm Reply
  • mrpiratz pernah dgr tweetjer?
    kami kumpulkan blog yg best2/ngetop

    tweetjer Jul 19, 2012 6:45 am Reply
    • yup.. pernah… satu laman aggregator yang aku labelkan sebagai personal reader…

      Mr Piratz Jul 19, 2012 10:44 am Reply
  • macam penah masuk sini rasanya :D

    reezluv May 23, 2013 8:07 pm Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *