356 views 48 comments

Laman Blog Aggregator Malaysia

by on December 7, 2010
 

Hi. Salam Maal Hijrah. Kali ni aku nak review sikit tentang beberapa laman blog aggregator yang wujud dan dimiliki oleh warganegara Malaysia. Jika korang masih ragu-ragu mengenai blog aggregator, ia adalah satu laman yang menghimpunkan pelbagai entri dari blog lain secara automatik atau manual. Mungkin jika disebut blog aggregator korang sukar untuk memahami, tapi bila disebut laman web ping blog korang tahu. Tak kisahla apa term yang korang nak guna, ia adalah benda yang sama. Oh ya. Sesetengah laman blog aggregator mengesan kemaskini terbaru dari sesebuah blog melalui feed/rss. Ada juga yang memerlukan korang memasukkannya secara manual.

Jadi, dibawah adalah beberapa laman blog aggregator yang aku pernah cuba. Mungkin ini kali pertama korang mengetahui mengenainya atau mungkin korang telah menggunakannya.

1. GengBlogger


Laman blog aggregator GengBlogger ini dibina oleh Saudara Kong dan dibuka secara rasminya pada 1 Disember 2009. Laman ini menerima banyak penambahan ahli setiap bulan. Kini telah mempunyai lebih 11 ribu blogger yang berdaftar. Walaupun beberapa bulan dahulu, ia diserang malware, kini GengBlogger telah bebas dari ancaman tersebut. Baru-baru ini, GB banyak mengeluarkan fungsi-fungsi baru pada lamannya; Widget Pelawat, Bar Sosial dan Statistik. Laman blog ini adalah antara laman aggregator yang popular di Malaysia kerana cara untuk menghantar/memasukkan entri didalam laman tersebut begitu mudah.

Pergi ke GengBlogger.Com

Selain GengBlogger, Kong juga ade membina laman aggregator yang mempunyai fungsi yang sama.

Dulu aku ada saje-saje design T-Shirt GengBlogger. Plan nak print. Tapi tunggu dulu ar. Eceli, aku dah pernah jumpa pemilik GB ini.

2. KakiKomplen Malaya


Ini bukanlah tempat dikhaskan untuk kaki komplen sahaja. Ia juga salah satu laman aggregator hasil dari usaha Azman Ishak. Untuk pengetahuan korang, laman aggregator ini berplatformkan WordPress. Antara yang menariknya dilaman aggregator ini, segala entri yang dimasukkan disitu akan disiarkan secara automatik di laman twitter oleh twitter handle KakiKomplen. Dan kini di KakiKomplen membenarkan penggunanya memasukkan entri secara manual.

Pergi ke KakiKomplen.Com

3. Blog Aggregator Berplatformkan Pligg


Ada 2 laman blog aggregator yang aku jumpa menggunakan Pligg. Pligg adalah satu source yang membenarkan korang membina laman aggregator. Tetapi, untuk membuatkan ianya boleh menghantar post/entri secara automatik ia memerlukan korang membeli modules tersebut. Aku pernah membina laman aggregator menggunakan pligg, tetapi ia hanyalah sebagai percubaan sahaja.

Pergi ke MyEBuzz.Net

Pergi ke IMCurtain.Com

Dulu ade 3, termasuk Jombuzz. Tetapi aku tengok dah tutup jerk site tue. Still tak boleh access..

4. FeedMalaya

Feedmalaya nie dari dulu aku suka bukak. Dulu ade entri aku kat situ, skarang camne tah boleh takde dah kalau aku update blog. Lantak la. Laman nie dibuat okeh Crynobone dan juga Bat. Antara blog aggregator yang terawal jugak la. Aku tercari-cari gak camne nak register blog aku semula kat sini. Tapi tak jumpa plak. So, nanti kalau aku dah tau camne nak register, aku bagitau korang. Wat masa ni aku just review dulu FeedMalaya nih ye.

Pergi ke FeedMalaya.Com

Aman.MY cakap Source code FeedMalaya nie akan dibuka ke umum bawah lesen GPL. Nak try ar nanti.

5. Blogged.MY

Laman Blogged.MY nie aku baru jumpa dalam kira-kira 2-3 bulan lepas. Macam mane boleh terjumpa pun aku tak tau. Menarik gak site ni. Nak Ping entri pun mudah, macam kat GengBlogger. So, apa lagi.. Jom terjah la..

Pergi ke Blogged.MY

6. Innit Nuffnang

Laman Aggregator nie kepunyaan Nuffnang. Untuk menggunakannya korang perlulah mempunyai akaun di Nuffnang dan mempunyai status Gelihati (Glitterati). Aku tak suka layout baru innit ni, dulu pun sama gak. Dah la berat. Haha.

Pergi ke Innit Nuffnang

Agaknya bila la NoktahHitam nak bangunkan semula Negaraku.Net. Rindu Weyh..

Aku berharap, dengan entri ini korang tidak lagi spam profile Facebook aku & Fan Page blog ini. Kalau berulang, korang akan diban serta-merta. Korang tak perlula add aku di Facebook kerana aku tidak akan approve orang yang aku tidak kenal. Profile tersebut untuk rakan sekolah dan kenalan rapat sahaja. Muktamad. Sekian~

Kongsikan Artikel Kami
 

Tinggalkan komen anda