Langkah Jadikan Blog Mesra Mobile Browser

Ditulis oleh

Sejak menggunakan Nokia E7 nie, baru aku tahu bile wat blog walking pakai henpon mesti susah bila nak bukak blog yang tak mesra mobile browser. Sesetengah blog sampai tak boleh bukak. Kalau boleh bukak pun, mesti berterabur punya layout blog. Blog aku ni pun sama. Jadi dari semalam aku mencari jalan penyelesaian macam mana nak atasi masalah nie. Bukan apa, agak sukar jugak aku nak reply komen korang bila aku dah online pakai henpon. Disebabkan aku dah berjaya dalam 80% atasi masalah tue, aku nak share la ngan korang sikit macam mana nak bagi blog korang nie mesra mobile browser.

Okla. kat bawah nie aku akan tunjukkan cara untuk membuat blog korang mesra mobile browser untuk WordPress dan Blogger.

WordPress

Kalau kat blog nie aku pakai plugin berbayar iaitu WP-Touch Pro. Kalau korang nak cuba, boleh la cuba pakai plugin percuma dieorang iaitu WP-Touch. Tetapi pada WP-Touch ni agak terhad sedikit. Selepas aku cuba, blog ni still jadi macam desktop punye view. Oklah.. Abaikan la pasal WP-Touch nie kan sebab bukan pasal WP-Touch pun aku nak cerita sebenarnya. Selepas mencuba satu demi satu plugin, akhirnya aku berjaya menemui plugin yang aku rasa mungkin dapat membantu aku menjadikan blog itu mesra Mobile Browser. Plugin tersebut adalah WpTap.

Muat Turun WpTap Sekarang

Ini adalah paparan dari Live Blog aku.

Cara nak pasang tak susah. Bila dah download, uploadkan ke dalam blog korang dan aktifkan dia. Nak tau berjaya atau tidak, kena la try bukak pakai henfon. Kalau nak mintak tolong aku pun boleh. Tak jadi masalah. Jika korang tak suka layout macam nie, korang boleh cuba MobilePress.

Blogger/Blogspot

Untuk pengguna Blogger, korang pun boleh buat blog korang mesra Mobile Browser. Google dah buatkan khas tuk pengguna Blogger. Kalau tak silap aku, korang mestilah menggunakan ‘Blogger in Draft‘.  Kalau agak-agak tak sure korang pakai apa, korang klik je link kat bawah.

Aktifkan Blogger in Draft

Dah klik dah? Ok sekarang korang pergi kat Settings > Email & Mobile tab. Pastu aktifkan mobile template seperti gambar dibawah pastu scroll ke bawah dan klik Save Settings.

Korang boleh klik pada butang Mobile Preview untuk melihat bagaimana rupa blog korang dalam versi mobile.

Buat masa ini screenshot tidak dapat dipamerkan, jadi aku meminta jasa baik sesiapa yang sudah mencuba, bagitau aku ye. Aku nak capture screenshot. Sekian terima kasih

 

Komen

  • tips berguna…sekarang dah ramai guna mobile surf intenet

    joev Apr 9, 2011 8:14 pm Reply
    • tuela.. kadang2 payah nak bukak link sebab blog tak mobile friendly

      Mr Piratz Apr 9, 2011 8:16 pm Reply
  • yeaa blog aku dah mesra smartphone..huhu
    aku je tak sempat nak merasa blogging melalui phone2 macam ni gi..:DD

    syahrilhafiz Apr 9, 2011 8:37 pm Reply
  • aku guna mobilepress..try la jenguk nk tau jadi kew x..hehehe

    paihujey Apr 9, 2011 8:54 pm Reply
    • blog ko aku usha pakai opera mobile 11 tak kuar mobilepress. Bile pakai default browser nokia e7 baru jadi

      Piratz Apr 10, 2011 1:33 am Reply
  • aku pernah ikut tutorial yg azmanishak buat dulu.. sampai skrg dok pakai bende yg di share tu.. taktau la sekarang mcm mana kalau sape2 view blog aku pkai henpon.. kalau korang takleh view blog aku kat henpon korang, tolong bagitau ek.. mungkin aku bleh cuba cara kat sini plak..

    Anarm Apr 9, 2011 9:06 pm Reply
    • blog ko tu, kalau aku buat kedudukan tegak, image dia stretch la… Kalau kat kedudukan landscape baru ok..

      Piratz Apr 10, 2011 1:35 am Reply
  • Tanx bro..utk tutorial nie …gua dah aktifkan dah :angel:

    Kazen Apr 9, 2011 9:20 pm Reply
  • Hang beli ke wei wptouch pro? Kayo.. hehe..

    menteil Apr 9, 2011 9:34 pm Reply
    • ehem.. Beli? Tak ah.. Curik.. :pirate:

      Piratz Apr 10, 2011 1:36 am Reply
  • Ok ak dah try view guna smartphone blog hg ni, weh berat ar kalau dibandingkan mobile press yg guna kat blog aku tuh..

    Syahrilhafiz Apr 9, 2011 11:14 pm Reply
  • Baru je install semalam…

    Ahmad Fikrizaman Apr 9, 2011 11:43 pm Reply
  • Boleh ke nak guna dashboard pakai bb?

    azrulampard Apr 10, 2011 1:17 am Reply
  • Saya kadang kala lawat blog sahabat blogger mengunakan iPhone. Kadang-kadang susah hendak tinggal komen kerana blog tersebut tidak pasang plugin mesra SmartPhone

    akubiomed Apr 10, 2011 8:19 pm Reply
  • Terbaek,da install mobilepress malam yesterday,try y ne pulak

    Razlan Apr 11, 2011 1:19 am Reply
  • Yang blogspot tu dia jadi macam mobile dekat wordpress juga. Takdelah kena upload sampai beratus KB macam dulu. Susah juga nak pastikan blog kita mesra dengan semua pengguna atau tak kan?

    Sabahan Bloggers Club Apr 11, 2011 12:48 pm Reply
  • sesetengah blog aku, memang tak mesra langsung.

    titan Apr 12, 2011 5:24 am Reply
  • nak pakai ke idak yerk, ada ke org view blog aku pakai mobile ni…hehe

    Mohd Isa Apr 16, 2011 12:15 pm Reply
  • Kalau kita nak kurangkan penggunaan plugin didalam laman web kita tersebut, bolehkan plugin ini anda edit skripnya tersebut agar dapat digunapakai didalam laman web kita?

    Maksud saya, WP-Touch on wordpress without plugin

    :emo: :grin:

    Ayie Apr 16, 2011 12:20 pm Reply
    • sume plugin ko nak masukkan.. haha..
      tak pernah try plak.. malas.. banyak keje..
      pakai jerk plugin.. nak kurangkan sampai banyak mana….

      Mr Piratz Apr 16, 2011 12:58 pm Reply
  • semalam aku install mobilepress kt blog aku.. ade sape2 sudi try testing tgk? hehe..

    Anarm Apr 22, 2011 8:53 pm Reply
  • thank u bro! tak perasan ade features ni, lama tak godek section settings kan haha. bagus mobile template ni. takde la kesian sgt tgk mobile browser bsungguh2 nk load blog kan haha

    RosmanPositivo™ Apr 23, 2011 3:35 pm Reply
  • baguslah plugins tu…
    nak tukar lah kalau begitu :smile:

    Mus May 1, 2011 9:57 pm Reply
  • Alhamdulillah. Satu lagi solusi. Terima kasih tuan. Teruskan menulis. :beaten:

    mykrk May 5, 2011 1:09 pm Reply
  • Salam.
    That worked, thank you!
    as for pic, here’s mine.
    [IMG]http://i51.tinypic.com/91e1vt.png[/IMG]

    ArtemisArt May 5, 2011 5:42 pm Reply
  • bro…nk tnya,bnda ni dia xsupport komen intense debate ke???sebb dah buat tpi dia xkluar pon komen2 semua

    iniialahaku May 14, 2011 5:32 pm Reply
  • nak mencuba ilmu ini

    akakcomey Aug 7, 2011 10:38 am Reply
  • Sangat suka dengan WPtouch Pro.. tapi mahal la pulak. Sekarang guna wptap je.

    Cikgu Hairul Feb 16, 2012 12:39 pm Reply
    • ko boleh try guna yang wptouch free…

      Mr Piratz Feb 16, 2012 5:18 pm Reply
  • boleh tak sapa2 lawat blog ambe .. ambe dok kat kampung n susah nak guna fon .. line kureng ..

    dakwah Jul 6, 2014 2:58 pm Reply
  • Dah buat di blogspot, kurang berkesan, sama juga….. pasti ada cara lain yang terkini.

    Kamil Salleh Oct 7, 2014 7:20 pm Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *