343 views 34 comments

Langkah Jadikan Blog Mesra Mobile Browser

by on April 9, 2011
 

Sejak menggunakan Nokia E7 nie, baru aku tahu bile wat blog walking pakai henpon mesti susah bila nak bukak blog yang tak mesra mobile browser. Sesetengah blog sampai tak boleh bukak. Kalau boleh bukak pun, mesti berterabur punya layout blog. Blog aku ni pun sama. Jadi dari semalam aku mencari jalan penyelesaian macam mana nak atasi masalah nie. Bukan apa, agak sukar jugak aku nak reply komen korang bila aku dah online pakai henpon. Disebabkan aku dah berjaya dalam 80% atasi masalah tue, aku nak share la ngan korang sikit macam mana nak bagi blog korang nie mesra mobile browser.

Okla. kat bawah nie aku akan tunjukkan cara untuk membuat blog korang mesra mobile browser untuk WordPress dan Blogger.

WordPress

Kalau kat blog nie aku pakai plugin berbayar iaitu WP-Touch Pro. Kalau korang nak cuba, boleh la cuba pakai plugin percuma dieorang iaitu WP-Touch. Tetapi pada WP-Touch ni agak terhad sedikit. Selepas aku cuba, blog ni still jadi macam desktop punye view. Oklah.. Abaikan la pasal WP-Touch nie kan sebab bukan pasal WP-Touch pun aku nak cerita sebenarnya. Selepas mencuba satu demi satu plugin, akhirnya aku berjaya menemui plugin yang aku rasa mungkin dapat membantu aku menjadikan blog itu mesra Mobile Browser. Plugin tersebut adalah WpTap.

Muat Turun WpTap Sekarang

Ini adalah paparan dari Live Blog aku.

Cara nak pasang tak susah. Bila dah download, uploadkan ke dalam blog korang dan aktifkan dia. Nak tau berjaya atau tidak, kena la try bukak pakai henfon. Kalau nak mintak tolong aku pun boleh. Tak jadi masalah. Jika korang tak suka layout macam nie, korang boleh cuba MobilePress.

Blogger/Blogspot

Untuk pengguna Blogger, korang pun boleh buat blog korang mesra Mobile Browser. Google dah buatkan khas tuk pengguna Blogger. Kalau tak silap aku, korang mestilah menggunakan ‘Blogger in Draft‘.  Kalau agak-agak tak sure korang pakai apa, korang klik je link kat bawah.

Aktifkan Blogger in Draft

Dah klik dah? Ok sekarang korang pergi kat Settings > Email & Mobile tab. Pastu aktifkan mobile template seperti gambar dibawah pastu scroll ke bawah dan klik Save Settings.

Korang boleh klik pada butang Mobile Preview untuk melihat bagaimana rupa blog korang dalam versi mobile.

Buat masa ini screenshot tidak dapat dipamerkan, jadi aku meminta jasa baik sesiapa yang sudah mencuba, bagitau aku ye. Aku nak capture screenshot. Sekian terima kasih

 

Kongsikan Artikel Kami
comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response