448 views 33 comments

Pasang Mashable Social Box Pada Sidebar Blog

by on February 2, 2012
 

Mashable (Mashable Inc.) adalah satu laman blog yang popular masa kini. Ia dibangunkan oleh Pete Cashmore seorang rakyat Scotland pada Julai, 2005. Mashable mengfokuskan mengenai berita sosial media tetapi ia juga merangkumi berita dan pembangunan mobile, hiburan, video online, perniagaan, teknologi, meme dan gajet. Bermula sebagai sebuah laman blog dan kemudiannya menjadi satu syarikat yang berpengkalan di Bandar New York, Amerika Syarikat. Kini Mashable sudah mempunyai kira-kira 50 orang pekerja dibawahnya. Kejayaan Mashable ini dapat dilihat apabila mampu membeli Blippr.

Mengenai plugin/widget yang aku ingin perkenalkan untuk artikel kali ini adalah diinspirasikan dari social widget pada laman blog Mashable. Pertama aku mengetahui mengenai plugin ini apabila aku membaca satu entri dari AriffShah mengenai tutorial yang ditulisnya diterbitkan secara rasmi di WP Tuts.

Ini adalah tutorial yang ditulis oleh AriffShah. Create a “Mashable-Inspired” Sidebar Social Widget for WordPress

Kemudian aku menjumpai satu laman blog yang telah membuat plugin untuk Mashable Social ini. Laman tersebut adalah InspiredMagz. Plugin yang dibuat ini memang bagus kerana korang tidak perlu mengubah code pada blog. Tetapi, selepas beberapa hari aku terbaca pada sebuah blog mengatakan plugin tersebut mempunyai pautan tersembunyi (Hidden Link). Disana juga mengatakan mengenai keburukan pautan tersembunyi seperti pautan tersembunyi tersebut diambil secara negatif oleh Google Spider dan laman blog korang akan dipenalti dan mungkin hasil carian untuk blog akan berada pada bahagian akhir carian. Jika korang tidak bernasib baik, mungkin juga mendapat Sandbox dari Google.

Untuk tutorial kali ini aku memilih untuk menggunakan plugin sahaja. Jangan risau, plugin ini telah pun di re-code dan dibersihkan dari pautan tersembunyi tersebut. Jika korang pengguna Blogspot/Blogger, ada juga code yang disediakan untuk korang.

Mashable Social Widget Untuk WordPress

1. Pertama sekali korang perlulah memuat turun plugin Easy Mashable Social Box ini.

Muat Turun Easy Mashable Social Box via Dropbox

2. Muat naik plugin ke blog korang dan aktifkannya.

3. Pergi ke bahagian Appearance > Widgets. Dan drag masuk widget Easy Mashable Social Box ini ke bahagian widget yang korang mahu ia kelihatan.

4. Masukkan maklumat yang diperlukan. Korang boleh menukar kelebaran, tinggi dan warna widget tersebut mengikut pilihan diri.

5. Klik pada butang Save, dan lihat hasilnya.

 

Mashable Social Widget Untuk Blogspot/Blogger

Klik demo untuk lihat Mashable Social Widget yang telah dipasang pada Blogspot. Demo

1. Log masuk akaun Blogger korang dan pergi ke bahagian Layout.

2. Klik pada Add a Gadget > pilih HTML/Javascript.

3. Salin code dibawah dan masukkan ke dalam kotak.

4. Tukarkan segala maklumat dibawah kepada maklumat diri korang.

Untuk mendapatkan line tersebut, sila rujuk code yang diberi pada langkah 3.

[bullets type="black"]

  • Pada line 201. Tukarkan kepada URL Google Plus korang. Contoh : https://plus.google.com/XXXXXXXXXXX
  • Pada line 210. Tukarkan kepada URL Facebook Fan Page. Contoh : http://facebook.com/XXXXXX
  • Pada line 218. Tukarkan Twitter ID Piratz kepada ID korang.
  • Pada line 223. Tukarkan RSS Feed ID (mrpiratz) kepada RSS Feed korang. Contoh ID : http://feeds.feedburner.com/mrpiratz
  • Pada line 234. Tukarkan RSS Feed ID (mrpiratz) kepada RSS Feed korang. Sama seperti line 223.
  • Pada line 240. Tukarkan kepada URL profail Google Plus korang. Sama seperti line 201.
  • [/bullets]
    5. Klik butang Save dan lihat hasilnya.

    Korang juga boleh edit code tersebut pada Notepad ataupun mana-mana aplikasi yang korang suka.

    Berjaya jugak aku selesaikan artikel tutorial kali nie. Dah lama tak tulis entri tutorial macam nie. Lepas nie aku nak try berjinak-jinak dengan video tutorial la. Haha. Itu pun kalau aku rajin nak rakam la. Kepada yang mempunyai masalah menggunakan plugin ini, boleh komen dibawah ye. Sekian.

    Ye saya tahu ramai dah pakai plugin/widget nie. Biasala. Aku kan slowpoke skit. Ini adalah entri berjadual ye.

    Kongsikan Artikel Kami
     

    Tinggalkan komen anda