Akhirnya MrPiratz.Com Mempunyai Google Sitelinks

Ditulis oleh

Apakah yang dimaksudkan dengan Google Sitelinks. Jika ditafsirkan dalam bahasa mudah, Google Sitelinks ini adalah pautan (link) yang terdapat pada bahagian bawah hasil carian Google untuk sesebuah laman web. Aku mengetahui mengenainya setelah membaca laman blog AriffShah. Ia ada bercerita di entri “Dapat Google Sitelinks” dan “Mana Perginya Sitelinks Itu?‘.

“Sitelinks are additional links Google sometimes generates from site contents in order to help users navigate your site. Google generates these sitelinks periodically from your site’s contents. Because we generate sitelinks dynamically, this list can change from time to time.”

~Google

Apakah yang menarik mengenainya?  Mungkin pada seseorang ia hanyalah sekadar pautan dan semua laman web boleh dapat. Mungkin ya. Dan ia mungkin tidak. Untuk mendapatkannya masih lagi menjadi tanya-tanya semua orang. Nak kata perlukan trafik yang tinggi, aku rasa tak. Sebab aku tengok laman blog yang mempunyai trafik yang lebih tinggi dari aku pun belum ada. Tetapi bagi aku Google Sitelink ini memperlihatkan sesebuah blog itu lebih professional di Goggle Search. Ia juga dapat menambah trafik yang masuk ke ke blog tersebut.

Terima kasih Google kerana memberi laman blog ini 8 Sitelinks.

Bulan ni antara bulan yang agak membanggakan untuk laman blog ini sendiri. Aku sendiri tidak percaya, kurang dari setahun berpindah ke self-host ini mendatangkan banyak faedahnya berbanding semasa menggunakan Blogspot dahulu. Dapat Page Rank 2 pun dah kira ok la tue. (Abesla aku kena bahan jap lagi) :cry:

Komen

  • Pingback: Tweets that mention Akhirnya MrPiratz.Com Mempunyai Google Sitelinks | MrPiratz[dot]Com -- Topsy.com

  • tahniah… aku pun pernah gak dpt sitelink tu…. tp ditarik balik oleh google. :(

    Taufik Mansor Jan 25, 2011 9:51 pm Reply
  • aku pon ade jugak sitelinks.. hehe..

    Anarm Jan 25, 2011 9:56 pm Reply
  • Tahniah bro Piratz… Aritu ada Google nama bro.. ternampak 8 sitelinks.. tahniah sekali lagi… :)

    Dauspozi Jan 25, 2011 10:57 pm Reply
  • Tahniah!
    Apa agaknya rahsia sampai dapat 8 sitelinks tu?

    syah Jan 26, 2011 1:25 am Reply
  • tahniah bro, aku pun perasan tadi

    Terkini : Fakta Menarik Tentang Perempuan

    suffer8zine Jan 26, 2011 4:14 am Reply
  • hoho, baru aku perasan. check2 sitelinks aku sudah bertambah…thanks bro, sbb ingatkan aku pasal sitelinks ni. hehe

    Mohd Isa Jan 26, 2011 6:14 pm Reply
  • tahniah pitarz..baru mantop ada sitelink..bila la aku nk dapat hehe. :villian:

    ariey Jan 26, 2011 10:43 pm Reply
  • tak sampai setahun bro dah ada sitelink ?.. stabil dah ni.. :wink:

    Izwan Jan 31, 2011 1:16 am Reply
    • yup… tak sampai setahun.. blog ni setup bulan 5 tahun lepas..

      Mr Piratz Jan 31, 2011 5:46 pm Reply
  • tahniah bro ada sitelink..berkat usaha bro untuk membantu net user kat malaysia ni

    syamsulariff.com Jan 31, 2011 1:53 pm Reply
    • Trima Kasih.. Ini pun bantuan korang gak pengunjung blog ni..

      Mr Piratz Jan 31, 2011 5:47 pm Reply
      • kita sama la arif.sifuk!!!
        blogspot dulu ;D

        syahrilhafiz Feb 2, 2011 10:38 pm Reply
  • Tanniah bro kerana sudah dapat site link dari Google :-)

    akubiomed Feb 1, 2011 12:32 am Reply
  • tahniah bro..:)

    Hot Mama Feb 2, 2011 7:35 am Reply
  • wah~
    tapi aku sebelum snap buh dalam liveblog ada banyak
    tetiba ada 3 sekarang, apa cerita eh?
    kau kan pandai bab2 seo ni..ajar la..hikhik

    syahrilhafiz Feb 2, 2011 10:39 pm Reply
    • sejak bile plak aku pandai seo nie..

      Mr Piratz Feb 2, 2011 10:47 pm Reply
  • bru datang ke dunia blog,nak gak belajar tentang seo nie… tp..

    rahmat Feb 11, 2011 1:41 am Reply
  • ohh..gitu rupanya sitelinks. baru la faham sikit-sikit..

    ohcikgu Feb 13, 2011 1:05 am Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *