103 views 21 comments

Akhirnya MrPiratz.Com Mempunyai Google Sitelinks

by on January 25, 2011
 

Apakah yang dimaksudkan dengan Google Sitelinks. Jika ditafsirkan dalam bahasa mudah, Google Sitelinks ini adalah pautan (link) yang terdapat pada bahagian bawah hasil carian Google untuk sesebuah laman web. Aku mengetahui mengenainya setelah membaca laman blog AriffShah. Ia ada bercerita di entri “Dapat Google Sitelinks” dan “Mana Perginya Sitelinks Itu?‘.

“Sitelinks are additional links Google sometimes generates from site contents in order to help users navigate your site. Google generates these sitelinks periodically from your site’s contents. Because we generate sitelinks dynamically, this list can change from time to time.”

~Google

Apakah yang menarik mengenainya?  Mungkin pada seseorang ia hanyalah sekadar pautan dan semua laman web boleh dapat. Mungkin ya. Dan ia mungkin tidak. Untuk mendapatkannya masih lagi menjadi tanya-tanya semua orang. Nak kata perlukan trafik yang tinggi, aku rasa tak. Sebab aku tengok laman blog yang mempunyai trafik yang lebih tinggi dari aku pun belum ada. Tetapi bagi aku Google Sitelink ini memperlihatkan sesebuah blog itu lebih professional di Goggle Search. Ia juga dapat menambah trafik yang masuk ke ke blog tersebut.

Terima kasih Google kerana memberi laman blog ini 8 Sitelinks.

Bulan ni antara bulan yang agak membanggakan untuk laman blog ini sendiri. Aku sendiri tidak percaya, kurang dari setahun berpindah ke self-host ini mendatangkan banyak faedahnya berbanding semasa menggunakan Blogspot dahulu. Dapat Page Rank 2 pun dah kira ok la tue. (Abesla aku kena bahan jap lagi) :cry:

Kongsikan Artikel Kami
 

Tinggalkan komen anda