93 views 62 comments

Pasang Butang ‘Reply’ Pada Ruang Komen Blog

 

Setiap entri yang ditulis memerlukan feedback/maklum balas dari pembaca. Tidak kira platform blogging yang digunakan, pasti mempunyai ruangan komen. Bagi pengguna Blogger, ruangan komen yang disediakan amatlah tidak mesra pengguna (pendapat aku). Banyak kelemahan yang terdapat pada ruangan komen Blogger. Antaranya tiada fungsi ‘reply’ disediakan. Sesetengah theme WordPress juga tidak disertakan dengan fungsi tersebut. Keadaan ini menyebabkan penulis sukar untuk membalas kesemua komen yang ditulis. Jadi untuk tutorial kali ini aku ingin menunjukkan cara bagaimana untuk memasukkan butang ‘reply’ ke dalam ruangan komen.

WordPress

Bagi pengguna WordPress (self-host), korang jangan risau jika fungsi tersebut tiada pada theme yang korang mahu gunakan. Korang perlu memasang plugin @Reply bagi mewujudkan fungsi tersebut. Plugin ini akan menambah @reply link seperti di Twitter sebaik sahaja korang klik pada butang reply. Muat-turun Plugin @Reply disini.

Contoh :

reply-to screenshot 1

Link reply akan muncul pada kotak komen.

reply-to screenshot 2

Code akan dimasukkan secara automatik selepas korang klik pada butang reply

Blogger

Bagi pengguna Blogger, korang perlu melakukan pemasangan secara manual. Tiada plugin khas yang dibuat untuk fungsi ini di Blogger. Untuk alternatif lain, korang boleh menggunakan 3rd Party Comments System seperti Intense Debate, Disqus, atau Echo. Jika korang bercadang untuk menggunakan 3rd Party Comments System, sila rujuk pada blogger yang telah menggunakannya bagi mengurangkan load pada blog. Cara dibawah adalah langkah pemasangan butang reply pada Comment Box asal Blogger.


1. Terlebih dahulu, log masuk ke dalam akaun Blogger korang dan pergi ke Design > Edit HTML > Expand Widget Templates.
2. Sila cari code …<data:commentPostedByMsg/>… Gunakan kekunci CTRL + F untuk memudahkan pencarian.
3. Masukkan code dibawah sebelum atau selepas code yang korang cari tadi.
[php]<span class=’comment-reply’><a expr:href=’"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR-BLOG-ID&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&
postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E%3A #form"’ onclick=’javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,
height=450"); return false;’>[Reply to comment]</a></span>[/php]

4. Bagi mendapatkan blog ID, korang perlulah pergi ke korang boleh cari di Dashboard Blogger > Design (ataupun korang boleh pergi ke New Post dan sebagainya di dalam Dashboard). Perhatikan URL page berkenaan pada web browser korang, seperti ini: http://www.blogger.com/rearrange?blogID=1234567890 (sebagai contoh), korang perlu copy dan paste nombor ID Blogger korang tersebut untuk digantikan pada code YOUR-BLOG-ID yang tadi. Korang juga boleh ubahsuai [Reply to comment] mengikut citarasa korang tersendiri pada code tadi.
5. Save template sebaik sahaja korang selesai memasukkan code yang dinyatakan seperti diatas.


Bagi mereka yang tidak menjumpai…<data:commentPostedByMsg/>… korang perlu melakukan secara manual. Untuk cara pemasangan secara manual, korang boleh rujuk pada entri ‘Tambah ‘Reply to comment’ untuk Blogger‘ di blog acaPAWN7.
Contoh :
Kredit : http://acaPAWN7.blogspot.com/
comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response