Pasang Butang ‘Reply’ Pada Ruang Komen Blog

Ditulis oleh

Setiap entri yang ditulis memerlukan feedback/maklum balas dari pembaca. Tidak kira platform blogging yang digunakan, pasti mempunyai ruangan komen. Bagi pengguna Blogger, ruangan komen yang disediakan amatlah tidak mesra pengguna (pendapat aku). Banyak kelemahan yang terdapat pada ruangan komen Blogger. Antaranya tiada fungsi ‘reply’ disediakan. Sesetengah theme WordPress juga tidak disertakan dengan fungsi tersebut. Keadaan ini menyebabkan penulis sukar untuk membalas kesemua komen yang ditulis. Jadi untuk tutorial kali ini aku ingin menunjukkan cara bagaimana untuk memasukkan butang ‘reply’ ke dalam ruangan komen.

WordPress

Bagi pengguna WordPress (self-host), korang jangan risau jika fungsi tersebut tiada pada theme yang korang mahu gunakan. Korang perlu memasang plugin @Reply bagi mewujudkan fungsi tersebut. Plugin ini akan menambah @reply link seperti di Twitter sebaik sahaja korang klik pada butang reply. Muat-turun Plugin @Reply disini.

Contoh :

reply-to screenshot 1

Link reply akan muncul pada kotak komen.

reply-to screenshot 2

Code akan dimasukkan secara automatik selepas korang klik pada butang reply

Blogger

Bagi pengguna Blogger, korang perlu melakukan pemasangan secara manual. Tiada plugin khas yang dibuat untuk fungsi ini di Blogger. Untuk alternatif lain, korang boleh menggunakan 3rd Party Comments System seperti Intense Debate, Disqus, atau Echo. Jika korang bercadang untuk menggunakan 3rd Party Comments System, sila rujuk pada blogger yang telah menggunakannya bagi mengurangkan load pada blog. Cara dibawah adalah langkah pemasangan butang reply pada Comment Box asal Blogger.


1. Terlebih dahulu, log masuk ke dalam akaun Blogger korang dan pergi ke Design > Edit HTML > Expand Widget Templates.
2. Sila cari code …<data:commentPostedByMsg/>… Gunakan kekunci CTRL + F untuk memudahkan pencarian.
3. Masukkan code dibawah sebelum atau selepas code yang korang cari tadi.
[php]<span class=’comment-reply’><a expr:href=’"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=YOUR-BLOG-ID&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&
postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E%3A #form"’ onclick=’javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,
height=450"); return false;’>[Reply to comment]</a></span>[/php]
4. Bagi mendapatkan blog ID, korang perlulah pergi ke korang boleh cari di Dashboard Blogger > Design (ataupun korang boleh pergi ke New Post dan sebagainya di dalam Dashboard). Perhatikan URL page berkenaan pada web browser korang, seperti ini: http://www.blogger.com/rearrange?blogID=1234567890 (sebagai contoh), korang perlu copy dan paste nombor ID Blogger korang tersebut untuk digantikan pada code YOUR-BLOG-ID yang tadi. Korang juga boleh ubahsuai [Reply to comment] mengikut citarasa korang tersendiri pada code tadi.
5. Save template sebaik sahaja korang selesai memasukkan code yang dinyatakan seperti diatas.


Bagi mereka yang tidak menjumpai…<data:commentPostedByMsg/>… korang perlu melakukan secara manual. Untuk cara pemasangan secara manual, korang boleh rujuk pada entri ‘Tambah ‘Reply to comment’ untuk Blogger‘ di blog acaPAWN7.
Contoh :
Kredit : http://acaPAWN7.blogspot.com/

Komen

  • Pingback: IMCurtain.com

  • Pingback: myebuzz.net

  • bagus ahh entri ni.. aku nk buat kt blogspot aku.. huhu

    Anarm Sep 4, 2010 2:42 am Reply
    • TQ.. Ade blogspot ke? bape banyak blog ko ade nih.. :grin:

      Mr Piratz Sep 4, 2010 2:51 am Reply
      • ade byk kot.. hahaha.. apsal error ahh code utk blogspot tu?

        Anarm Sep 4, 2010 4:04 am Reply
        • try check dgn source code acaPAWN7… ada mistype kot..

          rma Sep 4, 2010 4:06 am Reply
        • Error macam mane tu? So far aku takde error pape lagi..mungkin salah letak kot..

          acaPAWN7 Sep 4, 2010 12:25 pm Reply
  • salam.. dah mencuba buat tutorial ni utk blogger tp xmenjadi.. komen yang nk di reply tidak berada di tempat yg sepatutnya..
    lagi satu. source code yang diberi tidak sama dgn source code dkt page acaPAWN7. kenape ek? maaf byk tny -sy budak baru belajar- :D

    rma Sep 4, 2010 4:05 am Reply
    • Oh, source code tu tak sama ke? Aku pun tak pasti, tapi nampak macam sama je (sebab Piratz copy paste terus).. Komen nak reply tu keluar kat mana?

      acaPAWN7 Sep 4, 2010 12:33 pm Reply
      • aku dah perbaiki source code.. maybe ter’encode’
        sori.. :sad:

        Mr Piratz Sep 4, 2010 12:38 pm Reply
  • piratz.. macam mana nak bagi reply comment to kat bawah.. aku wat dia timbul sebelah said..
    contoh:
    anymous said… [reply this comment]
    your komen..

    asal dia tak timbul kat bawah.. leps komen tuh..

    bddagreat Sep 4, 2010 4:09 am Reply
    • alamak.. tu kena try and error la kot.. :tongue:

      Mr Piratz Sep 4, 2010 12:38 pm Reply
    • Salam..cuba letak coding tadi selepas coding ..mungkin boleh kot [Reply to comment] tu jadi kat bawah comment..

      acaPAWN7 Sep 4, 2010 12:45 pm Reply
      • eh ala code tu tak keluar lak walaupun aku letak spacing.. Try letak selepas [p][data:comment.body/][/p]

        acaPAWN7 Sep 4, 2010 1:00 pm Reply
        • ok dah jadi.. tima kasih byak2..

          bddagreat Sep 4, 2010 7:08 pm Reply
          • takda hal… raye mane tahun ni?

            Mr Piratz Sep 4, 2010 7:45 pm
          • Dah jadi ke? Aku tgk mcm tak keluar je code dekat popup window lepas tekan ‘Reply To Comment’.. Cuba copy balik coding kat blog post aku tu, aku baru update sket, tambah file notepad untuk di download kan.. :smile:

            acaPAWN7 Sep 4, 2010 11:06 pm
          • dah paste code baru.. ooo.. dia ada kuar html code tu kat kotak post tuh.. ok thanks..

            bddagreat Sep 26, 2010 11:57 pm
  • kalo macam themes yang aku guna nie dah ada built in nyer…huhuhu
    tapi banyak gak theme yang takda…

    Sir Marcello Sep 4, 2010 6:42 am Reply
  • bookmark dulu try kemudian tq

    ray ban Sep 4, 2010 5:37 pm Reply
  • Aku suka kalau blogger menggunakan Intense Debate + ComLuv. Jadi kalau mereka reply komen aku tu. aku dapatlah ketahuinya :laugh:

    Ayie Sep 5, 2010 12:40 am Reply
    • tue bagi orang yang dah agak biasa ngan code.. bagi budak baru payah gak.. :tongue:

      Mr Piratz Sep 5, 2010 2:34 am Reply
  • leh try neih :laugh:

    encikbeliau Sep 25, 2010 3:15 pm Reply
  • tutorial yang sgt berguna.. terima kasih, dan sy mohon kongsi..

    sireclipse Jan 13, 2011 10:30 pm Reply
  • tutorial yang sangat membantu. Thanx for sharing

    iyrin Feb 3, 2011 1:02 pm Reply
  • time kacih yerr.. :grin:

    mujahidah muslehah Feb 15, 2011 11:20 am Reply
  • alohaa,,

    ni apesal butang tu xkua pop up window eh?

    napa kena set embedded below post, then tekan reply baru dy kua pop up window?

    mcm mana nk buat bila tekan je butang komen terus kua pop up window beserta reply button?

    sy mmg pkai pop up window sejak azali lg.

    LiLohOnEy Mar 11, 2011 9:34 pm Reply
  • aku dah try tapi benda ni tidak akan berfungsi serentak dengan efek lazyload. nampaknya kena pilih salah satu la…

    van der Rui Jun 10, 2011 3:33 pm Reply
  • thank you. :)

    annaqia Feb 15, 2012 3:06 pm Reply
  • Kenapa bila saya nak priview dia jadi cn ni.. Saya guna template minima

    Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly. XML error message: The reference to entity “postID” must end with the ‘;’ delimiter.

    Error 500

    Budak PC Mar 5, 2012 2:29 am Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *