pattern

Kunci Komputer Anda Menggunakan Pattern Lock Seperti Android

by Arif Ishakon March 5, 2013
Eusing Maze Lock adalah satu aplikasi keselamatan yang memerlukan anda melakar corak seperti Pattern Lock yang terdapat pada peranti Android untuk membuka kunci/mendapatkan akses pada komputer.
featured image

Muat Turun Internet Explorer 10 Preview Untuk Windows 7

by Arif Ishakon November 14, 2012
Internet Explorer 10 Preview untuk Windows 7 kini boleh dimuat turun di laman web rasmi Microsoft TestDrive. Anda boleh memuat turun Internet Explorer 10 untuk versi 32-bit atau 64-bit Windows 7, atau versi 64-bit untuk Windows Server 2008 R2 SP1.
featured image

Dapatkan Paparan Windows 8 Start Screen & Charms Bar Pada Windows 7

by Arif Ishakon November 7, 2012
Sebelum ianya dilancarkan, Microsoft menerima pelbagai kritikan terhadap Windows 8 iaitu sistem operasi terbaru dari mereka. Antara kritikan yang diterima seperti pembuangan fungsi Start Orb dan digantikan dengan sistem kawalan lain iaitu Start Screen. Walaupun pengenalan Windows Start Screen tersebut menggantikan fungsi Start Menu, ianya menjadikan paparan desktop seperti tiada gunanya. Jika sebelum ini aku […]

featured image

Tukar Paparan Tema Windows 7 Kepada Tema Windows 8 RTM

by Arif Ishakon October 17, 2012
Seperti yang sedia maklum, minggu hadapan pihak Microsoft bakal melancarkan edisi sistem operasi Windows terbaru dari mereka yang dikenali sebagai Windows 8. Mungkin sebelum ini anda telah mencuba Windows 8 ini melalui edisi Release Preview atau Consumer Preview yang membawakan ciri Aero Glass. tetapi, ura-ura mengatakan edisi terakhir iaitu RTM (Release To Manufacturer) pihak Microsoft […]
featured image

SnapPea – Aplikasi Pengurusan Alternatif Untuk Peranti Android

by Arif Ishakon October 1, 2012
SnapPea adalah satu aplikasi pengurusan peranti Android untuk Windows yang membenarkan pengguna melakukan pemindahan fail-fail, salinan pendua kenalan, memasang aplikasi, dan lain-lain ke atas peranti Android.
featured image

Clover Membawakan Fungsi Tab Pada Windows Explorer

by Arif Ishakon August 29, 2012
Paparan tab pada Windows Explorer bukanlah suatu perkara baru. Jika sebelum ini terdapat pelbagai aplikasi yang membenarkan pengguna Windows menambah fungsi tab pada Windows Explorer mereka seperti TabExplorer, QTTabBar, dan Q-Dir. Malangnya ketiga-tiga aplikasi ini kurang mendapat sambutan mungkin kerana reka bentuknya yang kurang menarik minat pengguna untuk mencubanya. Tetapi dengan kehadiran Clover ianya menarik […]

featured image

Office 2013 Customer Preview Kini Sedia DiMuat Turun

by Arif Ishakon July 20, 2012
Beberapa hari lepas, Microsoft telah pun melepaskan Office 2013 Customer Preview dan ianya kini sedia dimuat turun dah dicuba oleh pengguna Windows. Sama seperti Windows 8, untuk versi Office juga mereka mengeluarkan versi percubaan untuk aplikasi tersebut bagi memberi ruang kepada pengguna produk mereka tersebut menyediakan keperluan komputer yang mampu menyokong aplikasi tersebut. Office 2013 […]
featured image

Menambah Pilihan Carian di Windows Explorer

by Arif Ishakon June 12, 2012
Beberapa artikel terbaru disini aku banyak menulis mengenai telefon pintar. Dan hari ini aku nak berkongsi pula tips/tweak yang korang boleh lakukan pada Windows korang iaitu dengan menambah pilihan hasil carian di Windows Explorer. Dengan kata lain, korang boleh melakukan carian di Google, Bing, mahupun Wikipedia melalui Windows Explorer. Mungkin macam pelik la plak kan, […]
featured image

Paparkan Windows Start Menu Pada Windows 8

by Arif Ishakon April 10, 2012
Hampir 16 tahun yang lalu, Microsoft telah melancarkan satu fungsi baru pada sistem operasi Windows 95 iaitu Windows Start Menu. Pada mulanya ianya menggunakan ‘Start’ untuk tujuan membantu pengguna menggunakan sistem operasi tersebut. Penggunaan butang ‘Start’ tersebut berterusan sehingga versi Windows XP dan ditukar kepada bentuk Orb semasa Microsoft melancarkan Windows Vista. Kini pada versi […]

featured image

Windows 8 Consumer Preview Boot Untuk Windows 7

by Arif Ishakon March 25, 2012
Seperti yang anda tahu, pada acara Mobile World Congress pada 29 Februari lalu, Microsoft telah pun mengumumkan Windows 8 Consumer Preview sedia dimuat turun oleh semua. Bagi versi kali ini, banyak perubahan yang dilakukan keatas Windows 8 Consumer Preview berbanding Windows 8 Developer Preview yang lepas. Antara perubahan yang dilakukan adalah reka bentuk untuk boot […]
featured image

XLaunchpad – Mac OS X Lion Launchpad Untuk Windows

by Arif Ishakon March 2, 2012
Mac OS X adalah satu sistem pengoperasian dari Syarikat Apple. Kalau tidak silap, ianya adalah versi ke 7 bagi Mac OS X untuk komputer Apple. Ianya dilancarkan pada 20 Julai 2011 dah dikatakan terjual sebanyak 6 juta salinan seluruh dunia. Banyak pembaharuan antaranya Launchpad. Ianya adalah sebuah launcher yang memaparkan ikon seperti iOS (iPhone OS) […]
featured image

Waterfox – Mozilla Firefox Untuk Pengguna 64-bit

by Arif Ishakon February 23, 2012
Hari ini banyak desktop dan notebook menggunakan Windows versi 64-bit. Untuk mendapatkan taham maksima bagi perisian 64-bit, korang digalakkan menggunakan aplikasi/perisian versi 64-bit. Kebanyakkan pembangun aplikasi/perisian membahagikan fail pemasangan dalah 2 versi iaitu 32-bit (x86) dan 64-bit (x64) untuk Windows. Tetapi malangnya, pihak Mozilla tidak pula mengeluarakn versi 64-bit untuk pelayar internet mereka yang dikenali […]