featured image

Langkah Pemasangan Butang Perkongsian Sosial Lazy-Load (WordPress)

by Piratzon September 22, 2012
Butang perkongsian sosial kali ini diadaptasi dari reka bentuk butang sosial pada laman TechCrunch dan Mashable. Ianya membawa ciri-ciri 'lazy load' dimana ianya akan muncul apabila anda melakukan hover pada butang sosial tersebut.
featured image

[Infografik] Perbandingan WordPress & Blogger

by Piratzon April 15, 2012
WordPress dan Blogger/Blogspot adalah diantara platform untuk menulis blog yang popular. Ada pelbagai alasan yang dikemukakan mengenai kedua-dua platform ini. Aku sendiri bermula dengan Blogspot dan seterusnya kepada WordPress. WordPress juga menawarkan platform blogging percuma melalui WordPress.com, tetapi mempunyai WordPress yang dihost sendiri ternyata memberi pengalaman yang baru untuk diri aku. Ini kerana korang mengeluarkan […]
featured image

Laman Aggregator Negaraku Kembali, Kini Dengan Paparan & Domain Serba Baru

by Piratzon March 31, 2012
Pada mereka yang sudah menulis blog sejak dari tahun 2007, pasti korang pernah mendengar mengenai Negaraku.Net. Dah kini, selepas beberapa tahun menyepi, laman aggregator yang dibangunkan oleh Eddie atau NoktahHitam; Negaraku.Net kembali beraksi dengan paparan baru dan menggunakan domain .MY. Penggunaan domain .MY (URL : Negaraku.MY) nampaknya lebih bersesuaian dengan pembangunannya yang lebih menumpukan kepada […]

featured image

Pasang Mashable Social Box Pada Sidebar Blog

by Piratzon February 2, 2012
Mashable (Mashable Inc.) adalah satu laman blog yang popular masa kini. Ia dibangunkan oleh Pete Cashmore seorang rakyat Scotland pada Julai, 2005. Mashable mengfokuskan mengenai berita sosial media tetapi ia juga merangkumi berita dan pembangunan mobile, hiburan, video online, perniagaan, teknologi, meme dan gajet. Bermula sebagai sebuah laman blog dan kemudiannya menjadi satu syarikat yang […]
featured image

[Infografik] Insan Yang Menjadi Jutawan Teknologi Sebelum Berusia 30 Tahun

by Piratzon January 19, 2012
Ramai yang menganggap apabila menjadi seorang blogger pasti mendapat duit yang banyak hasil dari pengiklanan di blog. Mungkin mereka tidak tahu bagaimana cara syarikat pengiklanan seperti Nuffnang, Advertlets, dan lain-lain mengira hasil pendapatan seseorang blogger itu berdasarkan pengiklanan yang dipaparkan. Apabila mendengar sesuatu blog tersebut mempunyai jumlah kunjungan yang tinggi, pasti mereka menganggap blogger itu […]
featured image

Kongsikan Artikel/Entri Terbaru Blog Di Kartikel.Com

by Piratzon January 18, 2012
Jika sebelum ini aku ada menulis mengenai 6 Laman Aggregator Buatan Malaysia. Jika korang masih ragu-ragu mengenai laman aggregator, ia adalah satu laman yang menghimpunkan pelbagai entri dari blog lain secara automatik atau manual. Mungkin jika disebut laman aggregator korang sukar untuk memahami, tapi bila disebut laman web ping blog korang tahu. Dan kali ini […]

featured image

[Infografik] WordPress Self-Host VS WordPress.Com

by Piratzon January 5, 2012
Mungkin korang pernah baca artikel aku mengenai “11 sebab mengapa WordPress Self-Host lebih baik dari Blogspot” dan kali ini aku ingin memaparkan satu infografik yang dibuat oleh WPBeginner.Com. Memang WordPress yang dihost sendiri mempunyai banyak kelebihan berbanding WordPress.Com (laman blog yang menggunakan WordPress & diselenggara oleh WordPress). Ada juga kelemahan jika korang menggunakan WordPress Self-Host. […]
sibintang

Langkah Pemasangan Butang Perkongsian Sosial (WordPress)

by Piratzon July 23, 2011
Jika korang perasan, blog ini mengalami perubahan sedikit sejak semalam apabila aku menambah butang perkongsian sosial pada bahagian atas dan bawah entri. Jika sebelum ini aku hanya memasang butang Facebook Like dan Tweet Button, kini ia ditambah dengan butang Google+. Idea untuk menambah butang ini datangnya dari paparan tema blog Amanz.MY. Disebabkan ia nampak kemas, […]
scr000136

Langkah Jadikan Blog Mesra Mobile Browser

by Piratzon April 9, 2011
Sejak menggunakan Nokia E7 nie, baru aku tahu bile wat blog walking pakai henpon mesti susah bila nak bukak blog yang tak mesra mobile browser. Sesetengah blog sampai tak boleh bukak. Kalau boleh bukak pun, mesti berterabur punya layout blog. Blog aku ni pun sama. Jadi dari semalam aku mencari jalan penyelesaian macam mana nak […]

featured image

Membuat Live Blog Menggunakan Aplikasi PixelPipe & Symbian^3

by Piratzon March 23, 2011
Sejak 2 minggu lepas, aku telah menulis review mengenai Nokia E7 yang aku terima dari Maxis. Dan beberapa hari lepas aku berjaya menggunakan Nokia E7 tersebut untuk membuat Live Blog. Jika korang ada membaca entri ‘Langkah Membua Live Blog‘, dan kini aku mendapat satu lagi cara bagaimana untuk membuat live blog dengan menggunakan aplikasi PixelPipe […]
smiley_1

Memasang Smiley/Emoticon Pada Ruangan Komen Blog

by Piratzon February 2, 2011
Ramai yang bertanya, plugin apakah yang aku gunakan untuk memaparkan smiley/emoticon kat ruangan komen blog ini. Jadi hari ini aku ingin membongkar plugin yang aku pakai. Mungkin ada yang tahu, bagi yang blom, seswai sangat la kot baca tutorial ni. Hurm, kalau aku tulis pasal WordPress je mesti orang tanya kalau blogger macam mane. So, […]
search

Akhirnya MrPiratz.Com Mempunyai Google Sitelinks

by Piratzon January 25, 2011
Apakah yang dimaksudkan dengan Google Sitelinks. Jika ditafsirkan dalam bahasa mudah, Google Sitelinks ini adalah pautan (link) yang terdapat pada bahagian bawah hasil carian Google untuk sesebuah laman web. Aku mengetahui mengenainya setelah membaca laman blog AriffShah. Ia ada bercerita di entri “Dapat Google Sitelinks” dan “Mana Perginya Sitelinks Itu?‘. “Sitelinks are additional links Google […]