Tukar Shoutbox Kepada Facebook LiveStream

Ditulis oleh

Jika korang perasan, banyak blog yang menggunakan Shoutbox dari Facebook. Ia adalah Facebook LiveStream. Kebanyakkan owner blog tidak mahu mengeluarkan tutorial kerana ingin menunjukkan blog mereka unik. Tetapi, pada entri kali ini, aku ingin membongkar bagaimana mereka memasangnya. Jika korang masih kabur lagi, aku sertakan seperti dibawah. Cuba lah ye.

Ini adalah sebagai demo sahaja.. Tolong jangan jadikan sebagai platform periklanan.. TQ

Langkah Pemasangan.

1. LiveStream ini memerlukan ‘Application ID‘ untuk membuatkan ia berfungsi. Untuk mendapatkannya, korang perlulah pergi ke halaman Facebook Developer melalui link dibawah.

Pergi ke halaman Facebook Developer

2. Klik pada butang ‘Set Up New Application‘ seperti yang ditunjukkan pada gambar dibawah.

3. Masukkan maklumat aplikasi yang korang. Untuk ‘Application Name‘ terpulang pada korang untuk masukkan apa sahaja nama. Pastu jangan lupa plak nak tick pada Agree. Dan seterusnya, ‘Create Application‘.

4. Selepas korang masukkan apa yang patut, korang akan dapat paparan seperti gambar dibawah. Application ID yang ditunjukkan oleh anak panah yang akan digunakan untuk langkah seterusnya.

5. Seterusnya, pergi ke halaman Facebook LiveStream untuk mengambil code yang perlu dipasang pada blog.

Pergi ke halaman Facebook LiveStream

6. Masukkan Application ID yang boleh didapati pada langkah 4 tadi. Seterusnya klik pada butang Get Code.

7. Korang boleh memilih untuk menggunakan code iframe ataupun XFBML. Tetapi disini aku mencadangkan korang menggunakan code dari iframe. Korang juga boleh menukar width dan height LiveStream tersebut mengikut size yang korang mahu.

8. Copy dan masukkan code tersebut pada blog mengikut citarasa korang. Selamat Mencuba.

Harap-harap lepas ni tiada lagi Spam yang datang pada shoutbox korang.

Komen

  • asl aku rse post ni cm pendek jerk???hehehe..tp nice share laa bro :) :party:

    apiih Oct 28, 2010 12:22 am Reply
    • memang pendek je pun.. tak perlu la buat complicated sangat.. ade tutorial lain ke? nie aku explore sendirik… kalau ade kena setting lain.. share2 la..

      Mr Piratz Oct 28, 2010 12:27 am Reply
      • cnth klu bg noob la kan,klu die dh buat,nden yg bro ckp,last skli bro ckp paste d blog..die nk paste kat mne???kt widget ker?? :tongue:

        apiih Oct 28, 2010 2:16 am Reply
  • Pingback: IMCurtain.com

  • pasnie, orang dah tak berani nak spam dah. haha~

    aman Oct 28, 2010 12:34 am Reply
    • Betul tue aman.. Sebabkan ade profile FB, pastu ade fungsi Ban User.. aku suka.. tapi tak nak pakai dah…. :grin:

      Mr Piratz Oct 28, 2010 12:39 am Reply
  • :confused: :confused:
    woot3..akhirnya aku taw gak nak cari mana ID tuh..lama dah godek tak jumpak3…kekekke
    thanks bro…

    p/s oh media macam mana la pasni.. :grin:

    syahrilhafiz Oct 28, 2010 12:45 am Reply
    • ohmedia lain.. memang shoutbox die diebuat cara nie…
      yang status via tue, aku terpaksa simpan tutorialnya… haha.. :love:

      Mr Piratz Oct 28, 2010 12:49 am Reply
  • akhirnya saya jumpa juga tutorial ni disini,terima kasih Mr Piratz

    mankuchai Oct 28, 2010 12:49 am Reply
  • Tapi kenapa ko tak pasang pon?

    Berat ea? :beaten:

    nizam6281 Oct 28, 2010 1:09 am Reply
    • memang berat.. kalo hosting power takpe la kot.. huhu

      Anarm Oct 28, 2010 1:10 am Reply
    • aku taak pasang sebab tak tau nak taruk mane

      Mr Piratz Oct 28, 2010 7:04 am Reply
  • aku tak nampak pon shoutbox kt sini.. :confused:

    Anarm Oct 28, 2010 1:09 am Reply
    • tu yang pelik tuh..
      nk gak tgk hasil yg menjadi..

      kyo_9 Oct 30, 2010 7:31 am Reply
  • ape2 pun aku pemes jap muke ade kat sini..hhahaha..thanx share

    Roslan Oct 28, 2010 1:35 am Reply
  • kalau yg macam ni dia tak post kat wall kita kan walaupun dah tick post to friends?sebab aku dah pernah try guna live stream ni..huhu

    aizuddin Oct 28, 2010 2:42 am Reply
    • aku rasa tak sebab aku pun pernah test.

      Thanks piratz, aku pun haritu ada gak tgk2. Rasa sng je, sbb ada kod iframe tu. hehe. Tapi malas nak explore sbb masa tu tak terfikir lagi nak guna.
      Tapi aku rasa lepas ni nak guna gak lah, letak kat fanpage fb.
      Thanks bro, memudahkan kerja aku :D

      Affan Oct 28, 2010 6:17 am Reply
  • aku baru nak buat tutorial..tp pk de blogger caj mls nak buat..ohmedia caj rm50 kot..gilak mahal..

    yoy Oct 28, 2010 2:55 am Reply
    • yup betul tu..aku pn terkejut bile ade blogger kate ohmedia buatkan utk die tp kena byr..sbb aku buat free jer ikot tutorial kt tenet :nerd:

      haru Oct 31, 2010 1:51 pm Reply
  • thank sharing benda nie..tutorial terbaek..kredit to MrPiratz

    PJ Oct 28, 2010 3:53 am Reply
  • owh….aku pon benci akan spam!

    Piston Pecah Oct 28, 2010 6:49 am Reply
  • memang bagus untuk elak spam

    Mus Oct 28, 2010 9:12 am Reply
  • thanks mr. piratz.
    ^^b

    zafira Oct 28, 2010 9:38 am Reply
  • thanks for the good info bro…hehe..nanti nak try la :grin:

    fendidahada Oct 28, 2010 10:54 am Reply
  • salam..boleh terang detail sket x?saya xfaham camna nak buat..hehe

    art Oct 28, 2010 12:41 pm Reply
  • terima kasih :D

    azah skaliskala Oct 28, 2010 3:31 pm Reply
  • cehhh… boleh pulak simpan tutorial “update via” tu ye…hehe bagus2… ada strategi! =)

    MuJE Oct 28, 2010 3:51 pm Reply
    • Tak perlu ko buat yang tue.

      Mr Piratz Oct 28, 2010 5:31 pm Reply
      • tapi senang jer nak buat.. ade style lagi tu..hehe tapi macam jahat jer kalo buat always post to wall tu… nanti menyemak kat wall jer…huhu

        MuJE Oct 29, 2010 7:00 am Reply
        • kan boleh tutup… haha.. dah post remove la.. :P

          Mr Piratz Oct 29, 2010 5:33 pm Reply
  • bagus gak guna facebook livestream ni
    tak yah pening dengan spam dah
    tq tq bro

    wazy Oct 28, 2010 8:56 pm Reply
    • tula… aku share totorial pon ade orang spam demo kat atas tu..

      Mr Piratz Oct 28, 2010 9:04 pm Reply
      • haha..kalu aku gune shoutbox , mst rmai yg spam kate dah klik nuffnang aku..pdhal aku gne advtlets..cam gampang jer..rase nk je tampor laju2 kt blogger camnie :pirate:

        haru Oct 31, 2010 1:53 pm Reply
  • wah..
    nice share.
    skrng ni da brlambak spammeer kt shoutmix n cbox.
    rsenye gne fbook shoutbox ni lagi bgus n effective kot..
    thnxs

    ARieF Oct 28, 2010 9:04 pm Reply
    • tuela.. macam shoutbox die ban ip.. nie ban user.. biar padan muka die p spam gik.. haha

      Mr Piratz Oct 28, 2010 9:09 pm Reply
  • yeah dah berjaya… hehehe.. meh chat kat aku punya fb.. http://syahirul.com/chat

    syahirul Oct 29, 2010 1:17 am Reply
  • Thanks! terharunya ada org sudi share mendalah ni… huhuhu :cry:

    Fina Oct 30, 2010 9:14 am Reply
  • tutorial menarik… tapi aku tak letak lagi

    Syafrizal Oct 30, 2010 10:06 am Reply
  • wow.. akhirnya terbongkar sudah.. nice share.. a’ah.. aku pon perasan pendek giler post kali ni.. walaupon tutor.. bagus2..

    tp aku x leh pasang sbb akaun FB aku ade prob.. dorg suspicious aku on waktu aku off.. hurm.. kena buat lain leceh ni.. :bored:

    RedBoys Oct 30, 2010 6:11 pm Reply
  • dah lama gue cari!!!
    akhirnya, ada juga yang mahu membuat tutorial.
    thankz..

    mie Oct 30, 2010 8:51 pm Reply
  • tq pasal tutorial ni…. ko memang superb la…. :grin:

    Taufik Mansor Oct 30, 2010 10:49 pm Reply
    • ko buat la plak tutorial status via tue.. aku dah maleh.. haha..

      Mr Piratz Oct 30, 2010 10:52 pm Reply
  • Bagus tutorial ini, masih dalam pertimbangan untuk memasang kat sendiri.

    shaharil Oct 31, 2010 7:56 am Reply
  • tutorial yg bagus..smoge terus x lokek kongsi ilmu…

    ibnmasir Nov 5, 2010 11:32 am Reply
  • aku pun dah pasang… meh kat blog aku pulak jengok2

    qalish Nov 6, 2010 5:42 pm Reply
  • Hai Mr. Piratz,

    terima kasih di atas tutorial ini, sungguh mudah sekali.

    Kalau boleh saya nak tahu macam mana awak buat facebook fan box tu versi lama punya?? yang dekat kotak Piratz di facebook tu.

    Saya harap awak boleh beri tunjuk ajar kerana fanbox yang baru tidak cantik, yang lama macam awak punya ni cantik.

    Terima kasih.

    Aleeya Azuween Nov 26, 2010 10:06 am Reply
    • TQ.. ada beza ea fan page punye box skarang..
      hm.. aahla lain.. ade activity… nanti aku try carik…

      Mr Piratz Nov 26, 2010 6:25 pm Reply
  • camne nk wat bg die sembunyi kat tepi tu plak?

    Abe Long Nov 27, 2010 12:21 pm Reply
  • lepas pilih set up application 2 salah letak bo telefon..then na tukar cane? :sad:

    Inche Adang Dec 21, 2010 12:22 pm Reply
    • hm? tak paham ar…

      Mr Piratz Dec 21, 2010 7:19 pm Reply
      • de tak dapat pun dekat telefon code 2..mne boleh dapat? :confused:

        Inche Adang Dec 27, 2010 11:26 am Reply
        • kena letak no phone ke? rasanya tak kot..

          Mr Piratz Dec 27, 2010 5:52 pm Reply
          • yup.sekarang ni kalau nak set up application baru,kena letak either no fon or card credit.

            nasib baik aku dah lama buat

            amar Dec 29, 2010 5:33 pm
  • salam Bro,saya nak tanya kenapa ruang app id tidak ada,sedangkan sy sudah mengikut langkah-langkahnya.

    joyiman Dec 29, 2010 12:37 am Reply
  • huhuh..berat benda alah ni kan..adei… susah gak ye bila dah penuh ngan widget ni…. :P

    aried Mar 1, 2011 2:04 am Reply
  • Pingback: Gayakan Blog Anda Dengan Twitter Shoutbox - Kotak Minda

  • Pingback: eSafarEE » Blog Archive » Cara2 menukar shoutbox korang ke Facebook Livestream.

  • Nak try buat jugak macam ni…

    paksu Apr 17, 2012 9:42 pm Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *