168 views 26 comments

XLaunchpad – Mac OS X Lion Launchpad Untuk Windows

 

Mac OS X adalah satu sistem pengoperasian dari Syarikat Apple. Kalau tidak silap, ianya adalah versi ke 7 bagi Mac OS X untuk komputer Apple. Ianya dilancarkan pada 20 Julai 2011 dah dikatakan terjual sebanyak 6 juta salinan seluruh dunia. Banyak pembaharuan antaranya Launchpad. Ianya adalah sebuah launcher yang memaparkan ikon seperti iOS (iPhone OS) dan ikon boleh disusun dalam beberapa halaman dan dikumpulkan kedalam satu folder sama seperti iPhone/iPad.

Bagi pengguna Windows, jika korang mahukan fungsi yang sama aku perkenalkan XLaunchpad. Satu aplikasi portable percuma yang boleh membuat perkara yang sama dengan Mac OS X Lion Launchpad. Aplikasi ini percuma, dan korang hanya perlu muat-turun dan extract file tersebut. Seterusnya menjalankan fail EXE untuk mendapatkan fungsi Launchpad tersebut didalam komputer korang yang menggunakan Windows.

Video Preview XLaunchpad

[box type=’note’]Maafla ye kalau video nampak agak bercelaru. Baru nak berjinak-jinak dengan edit-edit video nie. Hehe..[/box]

Muat Turun XLaunchpad

[box type=’download’]Muat Turun XLaunchpad[/box]

Sebaik sahaja korang menjalankan aplikasi XLaunchpad ini, UI yang terpapar akan hilang jika korang klik pada desktop atau taskbar. Jadi untuk memaparkannya semula, korang perlu menggunakan kekunci F12 atau klik pada iconnya pada system tray pada taskbar.

[box type=’info’]Kekunci F12 tersebut boleh diubah kepada kekunci lain jika korang mahu. Untuk menukarnya, sila ke bahagian tetapan (settings).[/box]

Aplikasi XLaunchpad ini mudah diubahsuai dan menggunakan jumlah memori yang sedikit. Ianya boleh digunakan pada Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8.

Maklumat lanjut mengenai XLaunchpad boleh rujuk di http://xwidget.com/ver_xlp.html

comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response