XLaunchpad – Mac OS X Lion Launchpad Untuk Windows

Ditulis oleh

Mac OS X adalah satu sistem pengoperasian dari Syarikat Apple. Kalau tidak silap, ianya adalah versi ke 7 bagi Mac OS X untuk komputer Apple. Ianya dilancarkan pada 20 Julai 2011 dah dikatakan terjual sebanyak 6 juta salinan seluruh dunia. Banyak pembaharuan antaranya Launchpad. Ianya adalah sebuah launcher yang memaparkan ikon seperti iOS (iPhone OS) dan ikon boleh disusun dalam beberapa halaman dan dikumpulkan kedalam satu folder sama seperti iPhone/iPad.

Bagi pengguna Windows, jika korang mahukan fungsi yang sama aku perkenalkan XLaunchpad. Satu aplikasi portable percuma yang boleh membuat perkara yang sama dengan Mac OS X Lion Launchpad. Aplikasi ini percuma, dan korang hanya perlu muat-turun dan extract file tersebut. Seterusnya menjalankan fail EXE untuk mendapatkan fungsi Launchpad tersebut didalam komputer korang yang menggunakan Windows.

Video Preview XLaunchpad

Maafla ye kalau video nampak agak bercelaru. Baru nak berjinak-jinak dengan edit-edit video nie. Hehe..

Muat Turun XLaunchpad

Muat Turun XLaunchpad

Sebaik sahaja korang menjalankan aplikasi XLaunchpad ini, UI yang terpapar akan hilang jika korang klik pada desktop atau taskbar. Jadi untuk memaparkannya semula, korang perlu menggunakan kekunci F12 atau klik pada iconnya pada system tray pada taskbar.

Kekunci F12 tersebut boleh diubah kepada kekunci lain jika korang mahu. Untuk menukarnya, sila ke bahagian tetapan (settings).

Aplikasi XLaunchpad ini mudah diubahsuai dan menggunakan jumlah memori yang sedikit. Ianya boleh digunakan pada Windows XP, Windows Vista, Windows 7 dan Windows 8.

Maklumat lanjut mengenai XLaunchpad boleh rujuk di http://xwidget.com/ver_xlp.html

Komen

  • This is really cool, but the only problem I have is when I launch it, the application does not allow me to access my PC dock on the bottom. I thought this was just suppose to overlay over the desktop. I would love to run this as my primary desktop rather than have it as a shortcut. Thanks
    Ed

    Eduardo Mar 3, 2012 11:37 am Reply
    • Hm.. i think you can try activate the desk view..

      Mr Piratz Mar 3, 2012 9:26 pm Reply
  • mana dapat start button tu?

    Blast Mar 3, 2012 3:33 pm Reply
  • lawa siot

    kartikel.com Mar 6, 2012 8:49 am Reply
  • cool software!
    also found WinLaunch, seems more mature
    check it out winlaunch.bplaced.net

    jqueryfreak Mar 8, 2012 12:06 am Reply
    • Yup.. WinLaunch also provide the same function.. but i think it got another feature than xlaunchpad..
      You may try JumpPad because it also give the same function..

      Mr Piratz Mar 8, 2012 1:22 pm Reply
  • nice bro, berat tak nak startup?

    Mohd Isa Mar 10, 2012 4:56 pm Reply
  • Hmmm kt mac pon, aku tak pernah sentuh natang ni.

    NoktahHitam Mar 24, 2012 7:03 pm Reply
    • watpe sentuh.. guna la.. hahaha

      Mr Piratz Mar 27, 2012 10:44 am Reply
  • nice nice nice

    faizfakhirin Mar 25, 2012 4:33 pm Reply
  • ooo inilah alternatif kpd winlaunch yer.
    bleh cuba ni.

    ejam Apr 19, 2012 8:57 am Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *